دوره 10، شماره 2 - ( پاييز و زمستان92 1392 )                   جلد 10 شماره 2 صفحات 9-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

ملائی عین اله ملائی، قاری سعید، موجرلو محمد، بهنام پور ناصر، شریعتی علیرضا، آقاخانی محمد جعفر، و همکاران.. اثرات تغییر اولترافیلتراسیون و غلظت سدیم محلول دیالیز در پیشگیری از افت فشار خون و کرامپ عضلانی در طی فرآیند همودیالیز . Journal of Research Development in Nursing and Midwifery. 1392; 10 (2) :1-9

1- دانشگاه علوم پزشکی گلستان ، Mollaei@goums.ac.ir
زمینه و هدف: افت فشار خون و کرامپ عضلانی در همودیالیز شایع است. برای پیشگیری از این عوارض، روش‌های جدیدی مانند تغییر در غلظت سدیم محلول دیالیز و اولترافیلتراسیون مطرح شده است. هدف این مطالعه، تعیین تاثیر این تغییرات در پیشگیری از افت فشار خون و کرامپ عضلانی بود.
روش بررسی: در این کارآزمایی بالینی، 44 بیمار تحت همودیالیز با تخصیص تصادفی به 4 گروه تقسیم شدند. برای همه بیماران 4 پروتکل همودیالیز مختلف به اجرا درآمد. پروتکل یک: سدیم محلول دیالیزخطی و اولترافیلتراسیون ثابت. پروتکل دو: اولترافیلتراسیون خطی و سدیم ثابت. پروتکل سه : سدیم خطی و اولترافیلتراسیون خطی و پروتکل چهار (روش روتین): سدیم ثابت و اولترافیلتراسیون ثابت. به ازای هر پروتکل، 6 جلسه همودیالیز انجام شد. داده‌ها با آزمون مربع کای و محاسبه خطر نسبی تحلیل شدند. سطح معنی-داری برای تمامی آزمون ها 05/0 در نظر گرفته شد.
 یافته‌ها: میزان بروز افت فشار خون در پایان ساعت چهارم دیالیز در پروتکل 3 نسبت به روش روتین به طور معنی‌داری کاهش یافته بود(05/0>p)‌، در حالی‌که در پایان ساعات 1‌،‌2 و‌3 این تفاوت معنی‌دار نبود. عارضه کرامپ عضلانی در روش روتین نسبت به سایر پروتکل‌ها بیشتر بود‌(034/0=p)‌. ‌خطر نسبی ایجاد کرامپ عضلانی در روش روتین 08/2 برابر پروتکل یک، 09/1 برابر پروتکل دو و 08/2 برابر پروتکل سه بوده است. نتیجه‌گیری: ازآنجا که استفاده از مدلینگ سدیم و اولترافیلتراسیون روشی ساده و بدون هزینه است و میزان بروز عوارض افت فشار خون وکرامپ عضلانی را کاهش می دهد، بنابراین به منظور کاهش بروز این عوارض، استفاده همزمان از تغییر در غلظت سدیم محلول و تغییر در اولترافیلتراسیون را نسبت به روش روتین توصیه می کنیم.