جلد 10 - ویژه نامه سمینار سراسری پرستار، ماما و پژوهش مهر 1392                   جلد 10 - ویژه نامه سمینار سراسری پرستار، ماما و پژوهش مهر 1392 صفحات 98-90 | برگشت به فهرست نسخه ها

Harati K, Chamanzari H, Hosseini M A, Saghebi S A, Zarghi N, Mazloom S R et al . Evaluation of Temperament–based Diet Education on Frequency of the Symptoms in Patients with Gastroesophageal Reflux Disease (GERD). J Res Dev Nurs Midw 2013; 10 :90-98
هراتی خدیجه، چمنزاری حمید، حسینی سید موسی‌الرضا، ثاقبی سیداحمد، زرقی نازیلا، مظلوم سیدرضا و همکاران.. تاثیر آموزش تغذیه برحسب مزاج بر دفعات علائم بیماری ریفلاکس معده به مری. Journal of Research Development in Nursing and Midwifery. 1392; 10 () :90-98

1- دانشگاه علوم پزشکی مشهد ، sahar.harati@yahoo.com
2- دانشگاه علوم پزشکی مشهد
3- بیمارستان انستیتوکانسر امام خمینی(ره)، دانشگاه تهران
چکیده:   (23309 مشاهده)

زمینه و هدف : ریفلاکس گاستروازوفاژیال، از جمله­ شایع­ترین اختلالات مزمن دستگاه گوارش است.در متون طب سنتی از مهم­ترین دلایل ایجاد این بیماری، عدم سازگاری مزاج غذا و مصرف­کننده است. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش تغذیه برحسب مزاج بر دفعات علائم بیماری مبتلا به بیماری ریفلاکس معده به مری انجام شد.

روش بررسی : این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل شده بوده و تعداد 60 نفر از بیماران مبتلا و مراجعه‌کننده به بیمارستان قائم(عج)، پس از تخصیص تصادفی، به دو گروه آموزش تغذیه و کنترل تقسیم شدند. مداخله شامل برگزاری کلاس آموزش تغذیه متناسب با مزاج تعیین شده و رعایت آن به­مدت دو هفته بود. ابزارهای پژوهش، پرسشنامه­ی دفعات علائم بیماری ریفلاکس معده به مری و چک­لیست رژیم غذایی بودند. داده­ها با استفاده از آزمون های آماری مربع کای، تی مستقل و زوجی در نرم­افزار SPSS-11/5 ­تحلیل گردید.

یافته­ها : میانگین نمره­ی دفعات علائم بیماری بعد از مداخله نسبت به قبل از آن در گروه آموزش تغذیه با استفاده از آزمون تی ‌مستقل اختلاف معنی­داری داشت­(001/0 p< ) و مقایسه­ییافته­های دو گروه نشان داد که میانگین نمرات در گروه آموزش تغذیه بعد از مداخله (77/4 ± 63/13، 001/0 p< ) و بعد از دو هفته کمتر از گروه کنترل بود(15/4 ± 73/18، 070/0= p ).

نتیجه­گیری : در نظر گرفتن مزاج افراد در رژیم غذایی در آموزش­های تغذیه­ای توسط پرستاران می­تواند در کاهش علائم بیماری ریفلاکس معده به مری نقش بسزایی داشته باشد.