دوره 10، شماره 2 - ( پاييز و زمستان92 1392 )                   جلد 10 شماره 2 صفحات 43-35 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sarafie Kheyrabad S, Shahnazi M, Sayyah Melli M, Asghari Jafarabadi M, Hamooni F. The Relationship between the kind of IUD and Severity and Duration of Dysmenorrhea . J Res Dev Nurs Midw 2013; 10 (2) :35-43
صرافی خیر آباد سمیه، شهنازی مهناز، سیاح ملی منیژه، اصغری جعفرآبادی محمد، هامونی فریبا. رابطه شدت و مدت دیسمنوره با نوع IUD‌مورد استفاده زنان در تنظیم خانواده . Journal of Research Development in Nursing and Midwifery. 1392; 10 (2) :35-43

1- دانشگاه علوم پزشکی تبریز ، somayyeh.sarrafi@gmail.com
2- دانشگاه علوم پزشکی تبریز
زمینه و هدف: یکی از شایع ترین عوارض IUD که اکثر استفاده‌کنندگان از این وسیله گریبانگیر آن هستند، دیسمنوره می‌باشد. این عارضه در IUD‌ های مختلف متفاوت است. هدف از این مطالعه، مقایسه دیسمنوره در IUD های مولتی لود‌ 375 و کاپرتی A‌ 380 می باشد.
روش بررسی: این مطالعه از نوع کار آزمایی بالینی کنترل شده تصادفی دوسوکور می‌باشد که بر روی 48 زن در یک مرکز بهداشتی-درمانی در شهر تبریز از تاریخ بهمن ماه 1390 تا مهرماه 1391 انجام شد. شرکت کنندگان توسط بلوک‌بندی تصادفی با بلوک‌های 4 تایی و 6 تایی به دو گروه مساوی دریافت کننده IUDمولتی لود 375 یا گروه دریافت کننده IUD کاپرتی A 380 تقسیم شدند. میزان دیسمنوره مراجعین با استفاده از مقیاس آنالوگ بینایی قبل و چهار ماه بعد از IUD گذاری اندازه‌گیری شد. در مقایسه دیسمنوره در دو نوع IUD، از آزمون های من ویتنی و تحلیل رگرسیونی رتبه ای و آزمون فریدمن با نرم افزار 13-‌SPSS انجام شد.
یافته‌ها: نتایج پژوهش نشان داد که شدت و مدت دیسمنوره در دو‌گروه با کنترل اثر متغیر دیسمنوره قبل از IUD گذاری و‌‌داروی مصرفی و فاصله بین آخرین زایمان و IUD گذاری تفاوت معنی‌دار آماری داشت، طوری که شدت و مدت دیسمنوره در گروه IUDمولتی لود به طور معنی‌داری کاهش و‌در گروه کاپرتی افزایش یافته بود.
نتیجه‌گیری: نتایج پژوهش حاضر نشان داد استفاده از IUD مولتی لود باعث کاهش قابل ملاحظه در شدت و مدت دیسمنوره در نمونه- های مورد پژوهش گردید. بنابراین در مراکز ارائه دهنده خدمات تنظیم خانواده، مشاوره در مورد هر دو نوع IUD مولتی لود و کاپرتی ضروری به نظر می رسد.