عبداللهی علی اکبر، حسینی سید عابدین، صالحی عارف، وقاری غلامرضا، بهنام پور ناصر. عوامل خطرساز اختلالات عروق کرونری در سالمندان. Journal of Research Development in Nursing and Midwifery. 1392; 10 (2) :18-25
URL: http://nmj.goums.ac.ir/article-1-452-fa.html
1- دانشگاه علوم پزشکی گلستان ، abdollahi@goums.ac.ir
2- دانشگاه علوم پزشکی گلستان
چکیده: (29578 مشاهده)
زمینه و هدف: بیماریهای قلبی- عروقی، مهم ترین بیماری دوران سالمندی و عارضه پیشروندهای است که از دوران کودکی آغاز و تظاهر بالینی خود را به طور عمده از میانسالی به بعد آشکار میکند. پژوهش حاضر به منظور تعیین ارتباط عوامل خطر ساز اختلالات عروق کرونر با سالمندی انجام گرفته است.
روش بررسی: این مطالعه توصیفی – تحلیلی بر روی 722 سالمند بالای 65 سال مراجعه کننده به مرکز آنژیوگرافی کوثر استان گلستان در طول سال 1388 به صورت سرشماری انجام شد. بیماران بر اساس درگیری عروق کرونر وعدم درگیری عروق کرونر به دو گروه تقسیم شدند. عوامل خطر شامل سن، جنس، نمایه توده بدنی(BMI )، فشار خون، دیابت، سیگار و اعتیاد به مواد مخدر در نمونهها مورد بررسی قرار گرفت و با استفاده از روش آماری آزمون تی و من ویتنی در محیط نرم افزاری SPSS-16 تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: بیشترین سن نمونه ها بین 65 تا 75 سال بود و بیشترین درگیری عروق در بین سه رگ اصلی، شاخه چرخشی با 5/31درصد بود. از بین عوامل خطر مورد بررسی جنس و فشار خون سیستولیک، در بیمارانی که درگیری عروق کرونر داشتند، در مقایسه با کسانیکه عروق کرونر نرمال داشتند تفاوت آماری معنیداری نشان داد. نسبت خطر در بیماران با فشار خون سیستولیک و دیاستولیک به ترتیب 13/1 و 11/1برابر بیشتر از کسانی بود که درگیری عروق نداشتند.
نتیجهگیری: ریسک فاکتور جنس مرد و فشار خون سیستولیک در سالمندانی که درگیری عروق کرونر دارند، از عوامل مهم و مساعدکننده قوی در درگیری عروق کرونر میباشد؛ لذا کنترل فشار خون شاید بتواند از پیشرفت بیماری عروق کرونر پیشگیری نماید.