دوره 9، شماره 2 - ( 11-1391 )                   جلد 9 شماره 2 صفحات 19-11 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghari S, Molaie E, Mojerloo M, Behnampour N, Shariati A, Aghakhani M J, et al . The Impact of Sodium and Ultrafiltration Profiling on ‌Hemodialysis - Related Complications. J Res Dev Nurs Midw 2013; 9 (2) :11-19
قاری سعید، ملائی عین اله، موجرلو محمد، بهنام پور ناصر، شریعتی علیرضا، آقاخانی محمد جعفر، و همکاران.. تاثیر پروفایل سدیم و اولترافیلتراسیون بر برخی از عوارض شایع حین همودیالیز. Journal of Research Development in Nursing and Midwifery. 1391; 9 (2) :11-19

1- دانشگاه علوم پزشکی گلستان ، ¬saiedghari@yahoo.com
2- دانشگاه علوم پزشکی گلستان
چکیده:   (55103 مشاهده)

زمینه و هدف: افت فشار خون و کرامپ ­ های عضلانی از عوارض­شایع همودیالیز است. یکی از روش­هایی­که به­تازگی برای پیشگیری از این عوارض مطرح شده، ترکیب پروفایل سدیم و اولترافیلتراسیون است. هدف این مطالعه بررسی تاثیر پروفایل سدیم و اولترافیلتراسیون بر برخی از عوارض شایع حین همودیالیز بود.

روش بررسی: ­ در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 22 بیمار تحت همودیالیز مراجعه کننده به مرکز آموزشی درمانی 5 آذر گرگان، در سال 1390 به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. برای هر گروه، دو پروتکل درمانی همودیالیز به­روش متقاطع به اجرا در­آمد. در پروتکل مداخله، سدیم مایع دیالیز خطی و اولترافیلتراسیون نیز خطی و در پروتکل روتین، سدیم ثابت و اولترافیلتراسیون نیز ثابت در نظر­گرفته شده بود. به ازای هر پروتکل، 6 جلسه همودیالیز انجام شد. داده­ها با استفاده از آزمون کای دو و محاسبه خطر نسبی تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری برای تمامی آزمون ها 05/0 در نظر گرفته شد.

یافته­ها: میانگین سنی بیماران 21/11±73/54 سال و1/59 درصد زن بودند. میزان بروز افت فشار خون و کرامپ عضلانی در پروتکل مداخله­ در مقایسه با روش روتین به طور معنی داری کاهش یافت­(05/0 > p )، ولی میزان بروز سردرد و استفراغ در پروتکل مداخله در مقایسه با روش روتین تفاوت معنی داری نداشت­.

نتیجه‌گیری: از آنجا ­که استفاده از پروفایل­های سدیم و اولترافیلتراسیون روشی ساده و بدون هزینه است و میزان بروز عوارض­حین دیالیز را کاهش می­دهد، لذا به منظور­کاهش بروز این عوارض، استفاده همزمان از پروفایل­ سدیم و اولترافیلتراسیون را نسبت به روش­ روتین توصیه می­کنیم.