زمینه و هدف: سلامت روان هریک از نوجوانان تا حد زیادی به میزان برخورداری خانواده از مواهب و امکانات رفاهی بستگی دارد. در دوره متوسطه، قسمت اعظم استعدادهای اختصاصی نوجوان بروز می کند. درصورت عبور موفقیت در پایان این دوره، نوجوان مهارت های اجتماعی را بدست می آورند وبه هویت مستقل خویش دست می یابند. هدف این مطالعه، بررسی وضعیت سلامت روان و ارتباط آن با رفاه خانواده در دانش آموزان پیش دانشگاهی شهرستان سلماس در سال1389 می باشد .
روش بررسی: این مطالعه از نوع مقطعی(توصیفی– تحلیلی)میباشد که بر روی 160 نفر از دانش آموزان پیش دانشگاهی شهرستان سلماس انجام گرفت . تعداد نمونهها از هر مدرسه به صورت سهمیهای و برحسب تعداد دختر وپسر به طورتصادفی ساده انتخاب شدند. به منظور انجام پژوهش از پرسشنامه استاندارد GHQ-28 و همچنین پرسشنامه رفاه خانواده که توسط پژوهشگران طراحی شد استفاده و اطلاعات جمع آوری شده با نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون مجذور کای و رگرسیون لجستیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: نتایج این بررسی نشان داد 9/48 درصد دختران و7/35درصد از پسران نوجوان مورد مطالعه مشکوک به اختلال روانی می- باشند. افرادی که رفاه خانواده آن ها خوب، متوسط و نامطلوب بود، به ترتیب 2/22درصد ، 8/48 درصد و 1/61 درصد دارای اختلال روانی بودند. با استفاده از آزمون مجذور کای بین متغیرهای قید حیات بودن والدین، تحصیلات مادر، زندگی مشترک والدین، تعداد افراد خانواده و تمام ابعاد رفاه خانواده با سلامت روان ارتباط معنی داری مشخص شد( 05/0> p )، اما با آزمون رگرسیون لجستیک با متد Backward فقط بین متغیرهای جنس، تحصیلات مادر، زندگی مشترک والدین، بعد فعالیت های تفریحی و بعد وضعیت اقتصادی و امکانات رفاهی خانواده با سلامت روان ارتباط معنی داری مشاهده شد( 05/0> p ).
نتیجهگیری: رابطه ای که بین سلامت روان و رفاه خانواده مشاهده شد، نیازمند راه گشای سیاستگذاریهای مناسب دولت و خانواده در قالب فعالیتهای امنیت و آسایش، فعالیتهای تفریحی و رفاهی، آموزش، اقتصاد و... بوده تا موجبات ارتقای سلامت نوجوانان فراهم گردد.
کلید واژه ها: سلامت روان، رفاه خانواده، نوجوان، پرسشنامه GHQ-28
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |