ملایی عین اله، حسین پور فاطمه، فصیحی سمیرا، ضیایی طیبه. سن منارک و رابطه آن با برخی عوامل در دانش آموزان مقطع دبیرستانی گرگان در سال 1385. Journal of Research Development in Nursing and Midwifery. 1389; 7 (1) :48-54
URL: http://nmj.goums.ac.ir/article-1-12-fa.html
1- ، Mollaei@goums.ac.ir
چکیده: (31702 مشاهده)
چکیده
زمینه و هدف: منارک در دختران بعنوان آخرین علامت بلوغ شناسایی می شود که سن شروع آن تحت تاثیر عوامل متعددی قرار می گیرد. از آنجایی که سن شروع منارک نشان دهنده آمادگی برای باروری بود، شناسایی عوامل مرتبط با آن از اهمیت زیادی برخوردار است و با توجه به کم بودن اطلاعات در مورد سن منارک در این منطقه و عوامل مرتبط با آن، این مطالعه با هدف به دست آوردن سن منارک و تعیین عوامل مرتبط با آن در دانش آموزان مقطع دبیرستانی شهر گرگان انجام شد.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی تحلیلی، محیط پژوهش دبیرستان های شهرگرگان و تعداد نمونه 557 دانش آموز دختر دبیرستانی بود که به روش تصادفی طبقه بندی و انتخاب شدند. روش گردآوری داده ها فرم ثبت اطلاعات بود. در تجزیه و تحلیل داده ها از آزمونهای توصیفی، مقایسه میانگین ها وکروسکال والیس در نرم افزار SPSS11.5 استفاده شده است.
یافته ها: میانگین سنی نمونه ها 93/15 سال بود. بیشترین نمونه ها شهرنشین(8/82%) و قومیت فارس (4/90%) بودند. میانگین سن منارک در واحدهای مورد مطالعه 06/1 ± 19/13 سال بود. بین تعداد افراد خانواده و سن منارک رابطه مستقیم وجود دارد( P<0/001 ). بین سطح تحصیلات مادر و منارک نیز ارتباط معکوس با ( P<0/003 ) وجود دارد. هرچند با افزایش رتبه تولد سن منارک بیشتر می شود، این ارتباط از نظر آماری معنادار نمی باشد.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج این مطالعه، آموزش های لازم برای آگاهی دختران، والدین و معلمین از سن منارک به دلیل تاثیر آن در زندگی از جمله افزایش احتمال بارداری های زود هنگام و پر خطر، ضروری به نظر می رسد.