دوره 10، شماره 1 - ( 2-1392 )                   جلد 10 شماره 1 صفحات 24-17 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشگاه آزاد واحد تربت جام‌ ، Mbadeleh2004@gmail.com
2- دانشگاه علوم پزشکی مشهد
3- دانشگاه علوم پزشکی گلستان
چکیده:   (19159 مشاهده)

  زمینه وهدف­: دوره نوجوانی، مرحله مهم و برجسته رشد و تکامل اجتماعی و روانی فرد به شمار می رود. این دوره به علت بحران های خاص سبب بروز مشکلاتی می شود. یکی­از مهم ترین مسائل در این دوره، کاهش عزت نفس در نوجوانان است. لذا پژوهش حاضر باهدف بررسی اثربخشی هیپنوتراپی شناختی- رفتاری- گروهی بر افزایش عزت نفس نوجوانان انجام پذیرفت.

  روش بررسی: جامعه آماری شامل کلیه نوجوانان ساکن در مدارس شبانه روزی شهرستان تایباد در سال تحصیلی91-90 بود که با استفاده از روش­ نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. از 250 نفر از نوجوانان ساکن در یک مرکز شبانه­روزی­، پرسشنامه عزت نفس کوپر اسمیت به عمل آمد و با توجه به نمره عزت نفس پایین­(کمتر از نقطه برش 23) 20 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. سپس گروه آزمایش به مدت 2 ماه در 8 جلسه 2 ساعتی تحت مداخله هیپنوتراپی شناختی- رفتاری قرار گرفتند و گروه­کنترل هیچ آموزشی دریافت نکردند. بعد از اتمام دوره به­منظور بررسی میزان تغییرمتغیر وابسته­(میزان عزت نفس)، دوباره آزمون مذکور به عنوان پس آزمون در هر­دو گروه اجرا گردید. داده­های­حاصل با استفاده از آزمون آماری کواریانس و با نرم افزار آماری S pss-19 تحلیل گردید.

  یافته ها: تحلیل آزمون کواریانس نشان داد که نمرات عزت نفس در گروه ­هیپنوتراپی شناختی­-رفتاری در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی داری افزایش یافته است ­­(1 0/0 p< ).

  نتیجه­گیری: هیپنوتراپی شناختی-­رفتاری-­گروهی می تواند منجر­به افزایش عزت نفس نوجوانان شود. تحقیقات­ بعدی با دوره­های پیگیری به منظور حصول اطمینان از تداوم اثر­بخشی پیشنهاد می گردد.

 

متن کامل [PDF 263 kb]   (6073 دریافت)    

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.