دوره 10، شماره 2 - ( پاييز و زمستان92 1392 )                   جلد 10 شماره 2 صفحات 68-63 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت ، ebrahimzadeh@iaurasht.ac.ir
چکیده:   (35162 مشاهده)
زمینه و هدف: بیماری دیابت قندی به دلیل به خطرانداختن روزافزون سلامت افراد جامعه، از مشکلات اساسی کشورهای جهان و ایران می باشد. هدف اصلی از درمان دیابت‌، طبیعی سازی‌ سطح گلوکز خون جهت کاهش پیشرفت عوارض عروقی و عصبی می باشد‌. لذادراین پژوهش، عملکرد پنج دستگاه گلوکومتر با استاندارد آزمایشگاهی در بیماران مبتلا به دیابت قندی بستری شده در بخش غدد بیمارستان رازی رشت مورد مقایسه قرارگرفته است‌. ‌
 روش بررسی:در این مطالعه تحلیلی- مقایسه ای، قسمتی از نمونه خون وریدی 250 نفر بیماران مورد مطالعه با پنج دستگاه گلوکومتر‌ (‌گلوکو پلاس‌، اکوچک‌، ایزی گلوکو‌، بیونم و وانکالیز‌) آزمایش شد و بقیه نمونه خون دریافتی، جهت آزمایش به روش استاندارد به آزمایشگاه بیمارستان فرستاده شد‌.‌ داده‌های حاصله از نتایج قندخون وریدی توسط پنج دستگاه گلوکومتر و استاندارد آزمایشگاهی وارد رایانه گردید، سپس به کمک نرم افزار‌SPSS و با استفاده از روش Paired-Sample t-testمورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند‌.
یافته ها:نتایج بدست آمده نشان داد گلوکوپلاس، کمترین مقدار میانگین 52/237 و دستگاه وانکالیز، بیشترین آن را 82/297 داشته است‌. در مقایسه مقادیر قند خون وریدی با دستگاه های گلوکومتر‌، براساس آزمون t-testPaired-Sample‌، در مقایسه اختلاف میانگین قندخون وریدی دستگاه های گلوکومتر با روش استاندارد آزمایشگاهی، کمترین اختلاف mg/dl‌40/2در دستگاه بیونم بود و پس از آن ایزی گلوکو mg/dl‌62/3- و گلوکومتر آکوچک در رتبه سوم از نظر اختلاف میانگین بوده است‌(34/4-) و نیز دستگاه- های گلوکوپلاس و وانکالیز با روش استاندارد آزمایشگاهی اختلاف معنی‌دار داشتند‌(0001/0>P)‌. ‌
نتیجه‌گیری:‌ گلوکومترهای وانکالیز وگلوکوپلاس به ترتیب با داشتن اختلاف میانگین بیشتر با روش استاندارد در مقایسه بادستگاه-‌های بیونم‌، ایزی گلوکو و اکوچک که به‌ترتیب دارای کمترین میزان اختلاف میانگین باروش استاندارد آزمایشگاهی اند، برای اندازه گیری قند خون وریدی از درصد اطمینان پایین تری برخوردارند.
متن کامل [PDF 471 kb]   (6781 دریافت)    

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.